Bushcraft VS. Survival

△▽

Bushcraft

We zien deze naam vaker en vaker opduiken de laatste tijd. Een bushcraft weekend, bushcraftmes of lekker gaan bushcraften? Maar wat is dat nu eigenlijk juist “bushcraft”?

De term ‘bushcraft’ komt uit het Engels en is gemakkelijk op te splitsen in twee delen. 

1 staat voor Bush , wat duid op een van de eerste volkeren die in en met de natuur leefden en nog steeds leven, namelijk de aboriginels.
Daar noemt men de wildernis namelijk ‘de bush’.

2 staat voor Craft , wat te vertalen valt naar een kunde om iets te maken of creëren

Dus kortom kunnen we stellen dat de term ‘bushcraft’ ons verwijst naar de kunde om in de natuur met de grondstoffen van de natuur zonder hulpmiddelen tal van zaken te creëren of maken.
Zoals bijvoorbeeld; vuur, onderdak, gereedschappen, kledij,….enz.
Vrij vertaald kunnen we hier spreken over, en noemen wij het graag, boskunde.

Nu het is niet alleen dat. Het is veel meer als dat. Als we terug in de tijd gaan, ver terug in de tijd, was er alleen maar ‘bushcraft’. Want er was niets anders. De eerste volkeren leefden in en met de natuur.
Alle materialen en bezittingen die ze hadden kwamen rechtstreeks uit de natuur of waren gemaakt met eigen handen uit natuurlijke materialen.
Toen werd er echter nooit gesproken over bushcraft.

Liever zien wij de term bushcraft of boskunde veel breder. Het gaat niet alleen om het maken of creëren van bepaalde zaken, maar vooral om het zijn. Al deze volkeren hadden een ding gemeen. Ze leefde in en met de natuur samen, in harmonie. De natuur voorzag hun van alles wat er nodig was voor te (over)leven, en men had diep respect voor die natuur. Er werd niet meer genomen dan nodig en er was steeds verwondering voor Moeder aarde. En deze filosofie zien wij graag bij de term ‘bushcraft’.

Voor ons is het een overkoepelde levenswijze. Het is in en met de natuur in harmonie kunnen leven. Met al dan niet beperkt gebruik van moderne middelen. Je thuis voelen in het bos, in elk weer.
De kunst der natuurtechnieken eigen zijn op jouw manier. Het brengt rust in het hoofd en in het hart.  Afhankelijk van de situatie en de noden verschilt je uitrusting. Zo kan iemand het bos in trekken met een rugzak vol van de nieuwste snufjes, en daar is niets mis mee, maar mist dan de essentie van de zaak. Het gaat om de natuur te beLEVEN. En hiervoor heb je eigenlijk niets nodig.


Survival

20 jaar geleden sprak men over survival als men nu over bushcraft praat. Men ging survivallen in de bossen. Nu de waarheid is dat je niet kan gaan ‘survivallen’. Je kan door veel het bos in te gaan en je technieken meester te maken je trainen voor een mogelijke survivalsituatie. Maar eens je in een echte ‘survival’ terecht komt dan wil je zo snel mogelijk terug naar de bewoonde wereld

Anders dan bij bushcraft waar we moedwillig kiezen om het bos in te trekken al dan niet met moderne materialen. Kan je een survivalsituatie niet plannen. Het overkomt je.
Bevoorbeeld, je geraakt verdwaald in een onwijs groot bos, of komt ergens terecht na een crash met een vliegtuig. Je zit in een benarde situatie en wil zo snel mogelijk terug! Je zal ervoor moeten zorgen dat je enkele dagen weet te overleven tot redding nabij is. Hoe ga je vuur maken zonder aansteker? En hoe ga je de nacht doorbrengen? En heb je een idee wat je kan eten en waar je drinkbaar water vind? Misschien moet jezelf wel weten te beschermen tegen roofdieren of andere gevaren. Voor het leren van zo een zaken kan je bij ons terecht.

Door het trainen van tal van overlevingstechnieken en het volgen van enkele basisstappen vergroot je jou kansen aanzienlijk. Op een survivalweekend leren in welke volgorde we onze stappen moeten ondernemen om heelhuids uit zo een situatie te komen. Hoe overleef je in de natuur?
We leren een eenvoudig onderkomen te bouwen met de weinige middelen die tot onze beschikking staan. Leren vuur maken onder alle omstandigheden en gaan op zoek naar drinkbaar water en voedsel uit de natuur.
Skills om te overleven in de natuur worden hier bijgebracht.


Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x