Blog - Bushcraft 101

△▽

Wat is bushcraft?

We zien deze naam vaker en vaker opduiken de laatste tijd.
Een bushcraft weekend, bushcraftmes of lekker gaan bushcraften?
Maar wat is dat nu eigenlijk juist “bushcraft”?

De term ‘bushcraft’ komt uit het Engels en is gemakkelijk op te splitsen in twee delen.
1. staat voor Bush wat duid op een van de eerste volkeren die in en met de natuur leefden en nog steeds leven, namelijk de aboriginels. Daar noemt men de wildernis namelijk ‘de bush’

2. staat voor Craft. Wat te vertalen valt naar een kunde om iets te maken of creëren.

Dus kortom kunnen we stellen dat de term ‘bushcraft’ ons verwijst naar de kunde om in de natuur met de grondstoffen van de natuur zonder hulpmiddelen tal van zaken te creëren of maken. Zoals bijvoorbeeld; vuur, onderdak, gereedschappen, kledij,….enz. Vrij vertaald kunnen we hier spreken over, en noemen wij het graag, boskunde.

Nu het is niet alleen dat. Het is veel meer als dat. Als we terug in de tijd gaan, ver terug in de tijd, was er alleen maar ‘bushcraft’. Want er was niets anders. De eerste volkeren leefden in en met de natuur. Alle materialen en bezittingen die ze hadden kwamen rechtstreeks uit de natuur of waren gemaakt met eigen handen uit natuurlijke materialen. Toen werd er echter nooit gesproken over bushcraft.

Liever zien wij de term bushcraft of boskunde veel breder. Het gaat niet alleen om het maken of creëren van bepaalde zaken, maar vooral om het zijn. Al deze volkeren hadden een ding gemeen. Ze leefde in en met de natuur samen, in harmonie. De natuur voorzag hun van alles wat er nodig was voor te (over)leven, en men had diep respect voor die natuur. Er werd niet meer genomen dan nodig en er was steeds verwondering voor Moeder aarde. En deze filosofie zien wij graag bij de term ‘bushcraft’.

Voor ons is het een overkoepelde levenswijze. Het is in en met de natuur in harmonie kunnen leven. Met al dan niet beperkt gebruik van moderne middelen. Je thuis voelen in het bos, in elk weer. De kunst der natuurtechnieken eigen zijn op jouw manier. Het brengt rust in het hoofd en in het hart. En afhankelijk van de situatie en de noden verschilt je uitrusting. Zo kan iemand het bos in trekken met een rugzak vol van de nieuwste snufjes, en daar is niets mis mee, maar mist dan de essentie van de zaak. Het gaat om de natuur te beLEVEN. En hiervoor heb je eigenlijk niets nodig.
Meer blogitems

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x