Samen met je kind terug naar de natuur
De afgelopen twee jaar hebben meer mensen de natuur terug opgezocht dan daar voor. Het was het enige wat nog kon en mocht en vele kregen zo de smaak te pakken. In deze tijden zijn we bewuster geworden hoe kostbaar die natuur wel is en hoeveel positieve invloed die heeft op onze gemoedstoestand. Voor sommige is een wekelijkse wandeling in een natuurgebied al goed, maar sommige zijn op zoek naar meer kennis en een diepere connectie. En voor deze brengt de Outdoorschool nu een fantastische oplossing. Namelijk een wildernisopleiding voor ouders met kinderen!
Little and big explorers
De Outdoorschool is al jaar en dag de plaats waar je terecht kan voor een mix van avontuur, kennis en samenhorigheid. Sinds 2020 waait er een nieuwe wind door de bossen van de Outdoorschool en dat brengt een heel nieuw programma aan bod. Al blijft de filosofie sinds jaar en dag diezelfde! Mensen samenbrengen om te genieten en te leren van Moeder Natuur. Het is dan ook ons doel om iedereen het huis uit te krijgen en meer de natuur in te trekken. Zo hebben ze voor ieder wat wils. En is er een divers programma voor volwassenen en voor volwassenen met kinderen. Wil je er op uit voor een weekend met de kids in het groene Limburg? Of toch liever alleen op avontuur diep in de Ardennen? Of ga je een ware transformatie aan en stap je in hun jaartracject; verwelkom de wildernis?
Maar vanaf dit jaar is er weer een nieuw traject. Namelijk; wildernis traject “little & big explorers”.
7 weekends met 7 verschillende onderwerpen in de natuur. Dit is slapen, eten en werken met onze handen in verschillende seizoenen in de Belgische natuur. Nu meer dan ooit van groot belang zegt Eigenaar en Bezieler Brecht Steenwegen.
Het is tijd om terug naar buiten te trekken, en dat geld voor iedereen! We hebben zoveel positieve reacties op ons jaartraject en dat doet echt goed. Maar we kregen ook zo veel vraag van mensen om dit ook met hun eigen kinderen te kunnen doen. En daar hebben we gehoor aan gegeven. Samen met je kind, zij aan zij, de natuur opnieuw ontdekken en beleven dat is wel magisch!
Vele weten niet zo goed wat ze nu moeten verwachten of hoe het er aan toe gaat op deze weekenden. Maar dat is heel eenvoudig. Op onze gewone weekends laten we mensen proeven van hoe het is om hand in hand samen te werken met de natuur. Het bos wordt voor een weekend lang onze thuis. Dit betekend dat het riviertje onze badkamer wordt, de vuurplaats onze living en onze slaapkamers worden onze tentjes of je slaapt openlucht onder een zeiltje. Dit in weer en wind. En na zo een weekend blijkt dat dan allemaal heel erg goed mee te vallen. Beter nog; het doet goed voor lichaam en geest! En je immuunsysteem wordt er ook nog beter van ook!
Op ons wildernis traject gaat dit allemaal net wat dieper. Zo gaan we al deze thema’s opsplitsen en verder uitdiepen. We leren echt een uitgebreide basis. Een basis die in andere landen, waar mensen nog veel vaker samen werken in de natuur vanzelfsprekend is. Daar worden deze kennis door gegeven van jong op oud. En ook hier zou dat terug moeten. Al zijn we even verdwaald geweest en het wandelpad kwijt gespeeld. Zelf denk ik dat het van groot belang is dat we de weg terug vinden naar de natuur en de natuurlijke ambachten die hier mee gepaard gaan. De kinderen van nu zullen later degene zijn die voor nog grotere uitdagingen komen te omtrent onze klimaatproblematiek. Kinderen en jongeren die nu al een hart krijgen voor natuur staan dan als een stapje voor. Ook leer je automatisch door veel in het bos te zijn hoe je moet verminder, zuiniger gaat leven en dat al onze luxe niet vanzelfsprekend is. Door te bushcraften zoals ze het noemen heb je een geweldige tijd in het bos, maar de echte winst komt pas als je terug thuis bent met een rugzak vol kennis en wijsheden! Het zijn vaak de kleine dingen die grootse veranderingen teweeg brengen in het leven van alledag!
Werken met messen is een basisbehoefte
Zo hebben we het eerste weekend waar alles in teken staat van mesveiligheid, bijlveiligheid, zaagveiligheid, snijtechnieken, enz. Een mes wordt in de Scandinavishe landen niet gezien als een wapen, maar als een werktuig. En zo iets zouden we hier aan iedereen moeten leren. Als je een kind van jongs af aan leert hoe je een mes moet gebruiken en waarvoor het dient dan zorg je er ook voor dat ze geen verkeerde ideeën hier aan over houden. De meeste accidenten met messen zitten in het niet kennen van de gevaren! Kunnen werken met messen, bijlen en zagen is gewoon een basisbehoefte! En natuurlijk is het meer dan gewoon deze werktuigen te handteren. Je leert uit niets iets te creeëren! Hier kan je al je passie en creativiteit in kwijt en geen enkele boom zal nog hetzelfde zijn!
We leren dan welke messen we kunnen gebruiken en welke beter niet? Hoe kunnen we deze scherp houden, en veilig moeten handteren? Hoe maken we op een veilige manier van een boomstam een lepel? En hoe zit dat weer met een bijl? Is zo een grote bijl niet heel erg gevaarlijk? Of zijn het juist de kleinere bijlen die gevaarlijk zijn? Hoe ga je hout goed en ergonomisch klieven? En welk hout moet je gebruiken voor welk doeleinde? En zo kan ik blijven doorgaan. En dit is maar 1 weekend over 1 onderwerp. Je kan hier echt heel erg ver in gaan, zo blijft het ook voor de ouders een uitdaging en interessant.
De andere weekenden behandelen we dan verschillende thema’s die we helemaal uitwerken met heel veel doen en niet te veel stilzitten en luisteren. Daar ligt ook de sleutel naar succes als je leeft in het bos, veel doen en bezig blijven. Ook misschien iets wat we vandaag te weinig doen op onze schoolbanken! En al die kennis is mooi meegenomen en de rest van je leven heb je die op zak. Maar het samenwerken in de groep, taken verdelen, samenhorigheid creeëren zijn allemaal andere zaken die je zal moeten leren en ook deze zijn van grootte waarde.
We werken samen met verschillende experten op verschillende vlakken en dat geeft het traject een extra dimensie.
De rest van het jaar gaan we dan nog aan de slag met vuur, worden we sterrenchefs in het bos, op zoek naar natuurbeleving, maken we natuurlijke onderkomens en leren we bij over de dieren en hun dierensporen. Ook gaan we aan de slag met natuurlijke materialen en maken we containers uit bast en touw van brandnetel. Maar we leren ook bij over survivaltechnieken en oriëntatie met kaart en kompas. En wat te doen als je in een noodsituatie komt. Ook gaan we een weekend uit het bos en op het water met een packraft. Samen met Fagus Outdoor leren we de natuur kennen via het water. Hier combineren we een stevige wandeltocht met een afvaart op onze packrafts! We trotsteren de wilde wateren van de Semois en gaan op zoek naar sporen van de bever!
Zelf denk ik dat ieder kind hier recht op heeft, en ieder kind hier echt iets aan heeft. We leren op een andere manier kijken naar de natuur en anders mee om te gaan. In plaats van de wilde natuur te zien als iets vies, vuil, gevaarlijk of vreemds wordt het een soort partner in ons leven die ons help met het vinden van rust, uitdaging en een plaats om je creativiteit zijn gang te laten gaan! Het is een basisrecht om je goed te kunnen voelen in de natuur en te leren van de natuur. Na deze opleiding ben je samen met je kleine spruit klaar voor meer avontuur. Er worden hier zaadjes geplant die er voor zorgen dat natuur een rode draad zal worden in je leven! En wie weet nog veel meer!
Met veel passie en humor brengen ik en mijn collega’s onze kennis over en maken je wilder als ooit tervoren! Ga de uitdaging aan en ga opzoek naar meer natuur! Bij ons, bij anderen of op jezelf! Maar de boodschap moet kraakhelder zijn; trek naar buiten!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x