Terug naar de lijst
03/02/2017

Over survivalvrouwen en bushcraftkerels

Je kan er niet meer omheen tegenwoordig.

Stem je tv af op National Geographic, Discovery Chanel of History Channel aan en je krijgt survival programma's bij de vleet.

Running Wild (BG), Dual Survival (Cody en Dave), Naked and Afraid, Marooned (Edd Stafford)... ze zijn niet van het scherm weg te slaan, de een al wat gekker dan de andere

De media stellen survival voor als het grote avontuur en doet ons dromen, laat ons even ontsnappen uit de dagelijkse sleur.
Het mag allemaal een beetje over de top zijn: van een klif springen, slapen in een kamelenkarkas, hagedis eten of drinkwater persen uit dierlijke uitwerpselen....

Een andere reeks leek veelbelovend en dropte 10 individuen alleen in een onherbergzaam gebied vol wolven en beren - ze moest het er zo lang mogelijk uithouden - hun belevenissen filmden ze zelf.
Tof concept, zou je denken, het betere werk.... tot bleek dat de beschaving veel dichter bij de deelnemers lag dan de producers lieten uitschijnen.
De kaart die je op tv te zien kreeg mag je zelf even aftoetsen in Google Maps

Maar is alles wat we te zien krijgen wel zo realistisch ? Zijn onze helden echt wel op zichzelf aangewezen 
Per slot van rekening wordt alles gefilmd door een cameraploeg of is er logistieke ondersteuningen voor beeldmateriaal en batterijen.
Je kan je terecht de vraag stellen hoe alléén onze helden er voor staan.

Lijnrecht tegenover al dat survival-geweld staan de bushcrafters: de BB - bekende bushcrafters - vind je vooral online op YouTube.
Klinkende namen als Mors Kochanski, Ray Mears, Paul Kirtley en onze eigen Thijmen Gelens doen in weze niets anders dan onze survivallaars, maar er is een groot verschil, zowel in visie en aanpak.

Het is moeilijk om bushcraft in een definitie te gieten. Wikipedia leert ons dat Bushcraft oorspronkelijk een term is die gebruikt werd voor met name een scala aan overlevingstechnieken in een bepaalde wildernis (specifiek in de zogeheten bush).
In bredere zin wordt de term inmiddels gebruikt voor het (over)leven in, van en met de natuur, met tevens respect voor die natuur.
Er is geen goede vertaling voor het Engelse woord bushcraft.
In het Engels onderscheidt men daarbij soms nog woodcraft indien het specifiek in bosrijke omgeving afspeelt.
Veel natuurvolkeren leven nog via de oude tradities waar de hedendaagse bushcraft in deze elementen deels op is gebaseerd. 
De beste manier waarop wij Bushcraft in het Nederlands zouden kunnen omschrijven is "natuurvaardigheden"

OK, dus leven van, in en met de natuur...
In die zin hebben Bushcraft en Survival hebben veel met elkaar gemeen.
Survival duidt op overleven - m.a.w. in leven proberen blijven en dat tot men opnieuw de bewoonde wereld heeft bereikt, of totdat men wordt gered.
Het hogere doel bij survival is dus om zo snel mogelijk uit de situatie raken waarin je (on)gewild bent beland.

Bushcraft verwijst naar de vaardigheden waarmee je je verblijf of de doortocht in de natuur zo aangenaam mogelijk probeert te maken - je wil een (t)huisgevoel bereiken waar de natuur je bondgenoot is en geen vijand
Daar waar bushcraft het scala aan technieken omvat en het beoefenen ervan, is survival het toepassen van die technieken in een situatie waar je niet specifiek om hebt gevraagd.

De kracht van bushcraft is dat het intrinsiek in elk van ons zit ingebakken. We hebben deze skills van nature in ons, maar zijn ze vaak vergeten.
Het is dus enkel een kwestie van ze tevoorschijn te halen. "Breng naar buiten wat in je zit", is niet zomaar een loze slogan die we bij Outdoorschoolhanteren.
Het leuke is ook dat je niet ver hoeft te gaan om je skills te oefenen.
Met een goeie basis kan je de aangeleerde basis van vuur maken verder oefenen in je eigen haard of bbq, planten en silhouetten van bomen herkennen tijdens het pendelen naar je werk, vogels identificeren tijdens een picknick in het park.

Doe eens gek en leg je matras op een zomeravond buiten op je terras en geniet van een nacht met 1000 sterren.
Ga wildplukken en fourageer een gezonde en voedzamer maaltijd bij mekaar. 

Avontuur begint van zodra je de deur achter je dichttrekt.

Wegdromen naar het echte trapperleven doen we met Dick Proeneke

Met de juiste skills ga je jezelf sterker en zelfstandiger voelen. Die skills kan je leren via YouTube filmpjes, maar vaak gaan daarin de details verloren.
Je kan ook bij ons terecht - tijdens onze bushcraftcafe's kan je op één dag al een leuke basis bij mekaar sprokkelen.

meer info in dit blogbericht

Of je kan de basis aanleren in een 2- of meer-daagse bij Outdoorschool

Stefan Belmans

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


SelectedPARTNERS