Terug naar de lijst
Geert Van Speybroek
27/01/2017

Over kleding voor de buitensporter

Als je hieraan nog de kwaliteiten sneldrogend, compact en lichtgewicht wil toevoegen, dan kom je  onvermijdelijk terecht bij technologisch doordachte materialen die je voor een optimaal effect in een  functioneel 3-lagensysteem moet combineren: een ondergoed laag, een isolerende laag en een wind- en/of waterdichte laag.

Sommige stukken zoals wind- en waterdichte materialen koop je onvermijdelijk van een betrouwbaar merk, voor de isolerende lagen kan je afhankelijk van de omstandigheden dan weer kiezen voor goedkoper merken.

Tijdens onze Bushcraftcafé's van 26/3 en 3/9 krijg je een volledige uiteenzetting rond Kledij en schoenen,  maar ook andere trekking-workshops zoals Rugzak kiezen, passen, laden en dragen , Slaapzakken, slaapmatjes en tenten komen aan bod.

Bushcraftcafe.be

Waarom kiezen voor doordachte materialen?

Het verschil in lichaamstemperatuur tussen onderkoeling en oververhitting bedraagt slechts 3,5°C. Het lichaam regelt afkoeling door te zweten.

In natte omstandigheden koel je namelijk tot 25 keer sneller af dan in droge lucht. Maar natte kledij kan bij koude ook bijzonder snel tot gevaarlijke onderkoeling leiden.

Je ondergoed- en isolatie laag bestaat uit sneldrogende materialen die transpiratiedampen vlotjes transporteren (en vooral niet, zoals katoen, mogen absorberen).

Door lagen toe te voegen of te kiezen voor extra warme materialen (zoals Merinowol, Woolpower) kan je de lichaamstemperatuur extra beschermen.

Ook de laag die de regen buiten houdt, moet je zweet dus nog zo goed als mogelijk afvoeren: waterdicht maar toch vlot ademend dus!

Ook wind speelt een cruciale rol bij afkoeling: een thermometer op 0°C voelt bij felle wind op je huid aan als ca. -18°C. Door uit de wind te staan win je dus onmiddellijk cruciale positieve graden. Een winddichte laag speelt hierdoor in die omstandigheden een belangrijke rol voor het behoudt van je lichaamswarmte.

Ook deze laag dient weer zo goed mogelijk transpiratie naar buiten te laten. Slimme ritsen helpen net zoals de ramen van je huis om te ventileren indien nodig.

Een functioneel lagensysteem moet je dus droog houden, isoleren en wind én water buiten houden.

Behalve in de tropen kan je dit systeem gebruiken in alle middelmatige tot koude klimaatzones.

1. Ondergoed, de eerste laag

Deze laag moet vooral vocht transporteren en niet absorberen! Vocht wordt van het lichaam weggevoerd naar de volgende laag.

Omdat deze laag je zweetdruppels snel moet omzetten in waterdamp moet deze laag nauw aansluiten op je huid.

Men werkt vaak met kunstvezels zoals polyester. Voor koude omstandigheden kan je ook kiezen voor extra thermische kwaliteiten door bijvoorbeeld Merinowol te dragen.

Merinowol is bovendien van nature zeer anti-microbieel waardoor je geen onaangename zweetgeur krijgt, ook niet na een week rondtrekken.

De betere synthetische merken krijgen een bacterie werende finish om zweetgeurtjes af te remmen.

Categorieën:

  • Lightweight: vooral de droogtijd is erg kort bij dit materiaal. Zweetdruppels worden zo snel mogelijk omgezet in waterdamp.  Hierdoor is het erg geschikt als ondergoedlaag bij aërobe sporten zoals ski, fietsen, schaatsen, langlauf…
  • Midweight/warm’n up: de thermische kwaliteit is hoger. Vooral gericht op verblijf in frissere klimaten en voor de ‘koud-lijders’.
  • Stretch: even dik als midweight, doch door de elasticiteit zit dit materiaal als gegoten. Veel bewegingsvrijheid en goed pasvorm.
  • Expedition weight: de dikste en dus warmste versie. Als onderlaag of als extra tussenlaag. Ideaal voor koude omstandigheden.

2. Fleece of gewatteerd, de isolerende tussenlaag

Fleece (Polysester) is de perfecte betaalbare warmte laag die goed ademt, snel droogt, vocht transporterend werkt en bovendien erg licht en samendrukbaar is.

Het isolerend vermogen van fleece is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die de vezels ‘vasthouden’, dus kan men algemeen stellen dat de dikte in verhouding is met de warmte, maar ook de dichtheid van de stof is bepalend.

Stretch fleece is lichter, dichter geweven en biedt je meer bewegingsvrijheid.

Voor een goede windbescherming kies je voor een fleece met een winddicht ademend membraan zoals Windstopper® of Windblocker®.

Wie kiest voor een gewatteerde vest of body moet dan weer de overweging maken tussen kunstvezel en dons dat vochtgevoeliger is.

3. Waterdicht en ademend, de bovenste laag

Vanaf je een waterdichte laag over je kleding draagt zal je zweet moeilijker verdampen. Stap maar eens een half uurtje met een rugzak in een regenjas op een steile helling!

Daarom is laboratorisch ontwikkelde waterdichte kleding die toch voldoende transpiratie doorlaat voor iedereen aangenaam en voor sommigen essentieel.

Vergelijk in je keuze de waterdichtheid met de dampdoorlaatbaarheid. Voor een jas grijp je dus best naar topmerken.

Softshell is een winddichte bovenlaag die ook tijdelijk waterafstotend is, maar het is nooit een equivalent van een echte regenjas.

Boeiend toch? En vooral interessant om weten.

Dit en nog veel meer tijdens onze workshops.

Fotoalbum cursus trekkingtechnieken

Geert Van Speybroek

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


SelectedPARTNERS