Terug naar de lijst
Geert Van Speybroek
27/05/2017

Op stap in de Vogezen - onze gids vertelt

Op slechts 4u30 uur van Brussel / 7u van Amsterdam ligt een vergeten paradijs voor de bergwandelaar: Les crêtes des Voges. Dit middengebergte met toppen tot 1300m is wel degelijk ‘sexy’ voor elke wandelaar en bergwandelaar en is reeds vanaf april voldoende sneeuwvrij. Ondanks hoogteverschillen van slechts een paar honderd meter, wandel je dagelijks door zeer diverse en verrassende biotopen.

 

Op de paden van de Vogezen vind elke wandelaar zijn ‘moeilijkheidsgraad’.  Le club Vogienne beheert nauwkeurig vele kilometers goed bewegwijzerde wandelpaden. Je kan in de bossen en valleien wandelen over vriendelijk bospaden, maar ook de bergwandelaar die het echt pittig en soms erg spannend wil maken komt hier aan z’n trekken. Op en rond de Crètes des Voges kan je namelijk bijzonder pittige en soms gevaarlijke paden ontdekken. Wie vroeg in het jaar in dit gebied gaat wandelen kan nog af te rekenen krijgen met sneeuwvelden die de nodige ervaring en kennis vragen. Voor ieder wat wils dus.

De Vogezen zijn 4 tot 5 keer ouder dan de Alpen. Hierdoor is het zachte relief bezaaid met afgeronde oeroude rotsblokken die voor een bijzonder landschap zorgen.

Er zijn 27 meren en je vind er ook nog heel wat ‘tourbières’, oude natuurlijke vennen die langzaam dichtgroeien tot prachtige moerassen en zo kleine biotopen creëren. Rond die vennen vind je oa. Drosela… vleesetentje plantjes.

Bovendien kan je er in het voorjaar de klimatologische omstandigheden een zomertocht in het hooggebergte op 3000m verwachten: zon, mist, felle wind, koude of sneeuw kunnen onverwacht opduiken. Er valt soms tot 130 dagen per jaar sneeuw , dit doordat ca. 160 per jaar de temperatuur daalt de temperatuur tot onder 0°C. Je kan er maar best goed voorbereid op stap gaan.

Een deel van het gebied behoorde vroeger tot Duitsland, maar werd als ‘straf’ na de wereldoorlogen  toegekend aan Frankrijk, hierdoor ontstaat een ‘verfranst’ Duits dat je vooral in plaatsnamen kan terugvinden: Frankental, Château de Waldeck, Col de Kreuzweg, Kastelberg, Lac Forlet, enz.Op de Crêtes de Voges getuigen ook grenspalen met ‘D’ of ‘F’ nog van de gevolgen van de oorlog.

 

Ongerepte natuur

De Vogezen zijn 7300 km2 groot, het derde grootste bosgebied in Frankrijk en een deel daarvan is waardevol beschermd gebied. Je kan de typische bosdieren zoals herten, reeën, everzwijnen, vossen en roofvogels ontmoeten, maar ook de Lynx en de Gems hebben er opnieuw hun plek gevonden. De Lynx werd in 1956 opnieuw uitgezet en er zijn inmiddels voldoende gemzen om de populatie van meer dan 20 Lynxen in stand te houden.

Maar de vogezen hebben nog meer te bieden! Het is de regio van de Munsterkaas, gemaakt met de melk van het oude ras Les Vogiennes. Voorbij Munster vind je op de zuidflanken wijnranken die goede wijnen produceren en er zijn een aantal locale biertjes, waarvan La Bête des Voges de bekendste en wellicht beruchtste is.

 

 

 

 

Ontdek hier ons fotoalbum.

Dus redenen genoeg om de vele troeven van dit brute bosrijke natuurgebied te gaan ontdekken. Dat kan ook met Outdoorschool in de paasvakantie en in de zomervakantie. We organiseren er vanuit een accommodatie tochten voor de bergwandelaar:  de hoogteverschillen zijn nooit groot, maar de paden altijd van alpiene aard,  indien je stapzekerheid en je conditie goed zijn, kan je deelnemen.

 

Meer info over de bergwandelprogramma’s in het buitenland bij Outdoorschool

Onze bergwandelprogramma's

 

 

 

 

Geert Van Speybroek

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


SelectedPARTNERS