Geert Van Speybroek
01/05/2017

12 redenen waarom kinderen buiten moeten spelen

Samen met kinderen uit je buurt of bij de jeugdbeweging kampen bouwen, wedstrijden organiseren, spelletjes improviseren en fantaseren rond gevonden voorwerpen …
Het zijn stuk voor stuk activiteiten die inherent zijn aan een gelukkige kindertijd.

Buiten spelen is nochtans even belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als andere elementaire behoeften.
In het i-pad- en smartphonetijdperk waarin de kinderen nu opgroeien, verdwijnt buiten spelen spijtig genoeg naar de achtergrond.
Ouders voelen zich vaak té ongerust om kinderen de nodige vrijheid tot ontdekken te gunnen.
Daar waar de speelcirkel van kinderen 20 jaar geleden nog tot 1000m rond de woonst was is deze nu beperkt tot gemiddeld 30 meter.
Een gevolg van heel wat factoren waarvoor we bij Outdoorschool begrip hebben.

Met wat creativiteit en goede wil kan je je kind toch nog voldoende stimuleren; door bijvoorbeeld in je tuin een kampplaats te improviseren, een kampvuurplekje te creëren,  vogelhuisjes te hangen, insectenhotels te voorzien, een overdekte speelplek te voorzien, een tent te plaatsen of een tuinhuisje voor de kids te bouwen.

Onderaan dit artikel vind je alvast een leuke bucketlist die je aan je prikbord kan hangen.

12 REDENEN WAAROM KINDEREN MOETEN BUITEN SPELEN.
(bron: Hilde Deweer, lifestylejournaliste Gezondheid.be)

1. Ruim 80% van de kinderen wordt vrolijk van vrij buitenspelen.
  2. Kinderen die veel buiten spelen en bewegen maken meer kans om gezond en evenwichtig op te groeien:  minder risico op botbreuken, sneller herstel bij ziekte.
  3. Het kind leert zelf zijn (on)mogelijkheden inschatten en is zodoende minder vaak het slachtoffer van een ongeluk(je).
  4. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die voldoende bewegen op langere termijn minder osteoporose, hart en vaatziekten en diabetes ontwikkelen.
  5. Kinderen die vaker actief buiten spelen hebben minder kans op overgewicht.
  6. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen ook hun motorische vaardigheden en in de natuur zijn er meer mogelijkheden om dat te doen:  balanceren, kruipen, ontwijken, afstanden inschatten … en dat zonder concrete instructies van een volwassene.
  7. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen.
  8. Tijdens het buiten spelen leren kinderen creatief zijn en ontwikkelen ze hun fantasie.
  9. Ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en ontwikkelen sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.
  10. Buiten spelen is de ideale biotoop om op onderzoek te gaan en te exploreren aan de hand van alle zintuigen
  11. Het kind leert er omgaan met een situatie van vrijheid. Door de ervaringen die het opdoet, wordt het zelfstandiger en sociaal vaardiger maar ook meer zelfverzekerd.
  12. Als een kind voor het eerst alleen van een heuveltje durft te springen, dan ervaart het een succesgevoel, wat op zijn beurt leidt tot meer zelfvertrouwen.

Om ouders en kinderen een zetje te geven organiseert Outdoorschool al 15 jaar maandelijks een weekend Gezinsurvival in de Ardennen.

Ouders en kinderen ontdekken er samen het plezier en de mogelijkheden van buiten spelen.  Deze en ook andere programma’s met kids vind je hier.

Tijdens onze Bushcraftcafé.be van 14/5 en 3/9 kunnen kinderen gratis deelnemen aan een survivaldag terwijl ouders een leerrijke workshop volgen.

GRATIS SURVIVALBOEK

Ons boek ‘Survivalgids voor de jonge avonturier’ is weeral uitverkocht, maar HIER kan je de pdf gratis downloaden

BUCKETLIST

Hieronder vind je ook nog heel wat tips om aan je prikbord te pinnen en zo ook dicht bij huis je kind te stimuleren.
Door aansluitend zaken op te zoeken via internet leer je je kind bovendien dat een tablet ook een aanvulling kan zijn op het buiten spelen.

• Dingen die ik voor mijn 12de gedaan wil hebben:
  • Sporen zoeken van dieren
  • Stenen omdraaien en insecten bekijken
  • Jaarringen van een boom tellen
  • Je vinger in kikkerdril steken
  • Naar de maan en de sterren kijken
  • Een vogel in de tuin bestuderen
  • Een insectenhotel maken
  • Een kamp bouwen
  • Je eigen boom planten
  • Een kampvuurtje maken
  • Een vlot bouwen
  • Een nestkastje bouwen
  • In een boom klimmen
  • Modder maken
  • Een nacht buiten slapen
  • Over een beekje springen
  • Van een berg rollen
  • Op blote voeten lopen
  • Je helemaal nat laten regenen
  • Een steentje over het water kaatsen
  • Een slak op je hand zetten
  • Op een boomstam balanceren
  • Een kabouterdorp maken met natuurlijke materialen
  • Een mospruik maken
  • Zo lang mogelijk door een beek wandelen
  • Jezelf camoufleren met modder en planten
  • Een nachtelijke ontdekkingstocht
  • Heel vroeg opstaan om dieren te spotten
  • Kastagnes poffen
  • Een appel van een boom plukken en opeten
  • Kruiden kweken
  • Vlierbloesem limonade maken
  • Brandnetelsoep maken
  • Koken op kampvuur
  • …. de mogelijkheden zijn onuitputtelijk

Doe zoals de kinderen in dit filmpje: ga naar buiten en speel !

Geert Van Speybroek