Terug naar de lijst

Outdoor EHBO (fiets)

De essentiële EHBO in een fietsersjasje


Prijs:

€69.00


In samenwerking met WestFit en Transactief Adventours zetten we in op de eerste opvang van de gekwetste in een outdoor setting, in casu tijdens het fietsen

Een evacuatie is mogelijk, het inroepen van gespecialiseerde hulp is mogelijk maar we moeten de gekwetste op een zo veilig mogelijke manier de eerste zorgen toedienen en klaarmaken voor transport.

 


Start

30/03/2019, om +- 09u00

einde

30/03/2019, om +- 17u00

personen

min. 8 - max. 20

niveau

locatie

Sporthal "De Beeltjens", Westerlo

Totale duur

1 dagen

Deel I (09:00-12:00): Basis wondverzorging + stabiliatie

Je kan je na het volgen van deze cursus grotendeels behelpen op reis, op uitstap, tijdens een fietstochtje,....

Ook als een arts niet meteen beschikbaar is kan je de meeste medische noodgevallen zelfstandig opvangen of kan je op z’n minst de alarmsignalen oppikken zodat je tijdig gespecialiseerde medische hulp kan opzoeken of de procedure tot repatriëring in gang kan zetten. 

Zelfredzaamheid troef in deze cursus. Uiteraard leren we je de basisbeginselen van de eerste hulp maar we gaan ditmaal net iets verder dan de gewone cursus.

De focus ligt niet alleen op de eerste cruciale momenten vlak na het oplopen van een letsel maar we leggen ook uit hoe het nadien verder moet. 

We geven je ook een beetje uitleg over de verschillende ziektes waarmee bv op reis kan geconfronteerd worden en proberen je een paar richtlijnen mee te geven zodat je jezelf en je naasten tijdig kan behandelen en een “worst case scenario” kan vermeden worden.

Een greep uit het programma:

  • ABC (Airway, breathing, circulation): Beknopte uitleg omtrent reanimatie en de strikte essentie van de eerste hulp.
  • Wetgeving: Wat mag en wat mag niet? Waar en onder welke omstandigheden mag ik de aangeleerde medische technieken toepassen? 
  • Wondzorg: We leren over de verschillende soorten wonden en hoe we ze kunnen behandelen. We leren een wonde ontsmetten en hechten en kunnen aan de situatie aangepaste verbandmiddelen aanbrengen. We leren hoe we een levensbedreigende bloeding kunnen stelpen.
  • Reisapotheek en automedicatie: Wat neem je best mee in je reisapotheek en hoe gebruik je geneesmiddelen op een veilige manier? 
  • Diarree: Wat te doen als je diarree krijgt. Hoe (re)hydrateer ik mezelf? Wat is ORS? Wanneer roep ik gespecialiseerde medische hulp in? We geven ook wat korte uitleg omtrent waterhygiëne. 
  • Koorts: Wat te doen bij koorts? Wanneer roep ik gespecialiseerde medische hulp in? Wat met koorts in de tropen? 
  • Muggen, parasieten en wormen: Hoe bescherm ik mezelf tegen ongedierte? We geven een woordje uitleg over het kiezen van gepaste preventie. Wat doen we om besmetting tegen te gaan? We geven ook wat uitleg omtrent de vaccins? Buitenlandse medische hulp: Welke eisen mag ik aan buitenlandse medische hulp stellen? Hoe herken ik een “betrouwbare” medische hulpverlening. Hoe gaat een repatriëring in zijn werk? Tenslotte hebben we het ook eens over voetverzorging. 
  • Breuken, letsels aan de gewrichten en aan de spieren: Hoe te reageren? Het spalken van een lidmaat en aandacht voor aangepaste pijnstilling.
  • Hypo- en hyperthermie: We leren de tekenen van onderkoeling en hitteslag herkennen en leren passend te reageren op de alarmsymptomen. 
  • Evacuatie: Een woordje uitleg over het toepassen van een gepaste evacuatie met oog voor iedereens veiligheid, stabilisatie van de toestand van de patiënt, pijnstilling, observatie, …

Deel II (13:00-17:00)-: Hands-on - simulaties 

Kleine kwetsuren lossen we zelf op maar we zullen in deze cursus vooral leren attent te zijn voor de “alarmbellen” die ons ertoe zullen aanzetten om de juiste gespecialiseerde medische hulp in te schakelen.

De toepassing in de praktijk van wat je aangeleerd werd maakt je rustiger en zelfverzekerder in de aanpak van een urgentie.

Geen betere manier om iets te leren dan hands-on. Aan de hand van een aantal cases met simulanten brengen we de kennis van de voormiddag in praktijk.

Elke deelnemer krijgt de kans om de opgedane technieken toe te passen op een gesimuleerde case en we bespreken in groep handelingen

ZEKER NODIG:

Pen, papier en drinkfles, snack. Buitenkledij en regenkledij.Vergeet zeker niet deze

Producten

alle producten

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


SelectedPARTNERS