Terug naar de lijst

Outdoor EHBO dag

De essentiële EHBO in een outdoorjasje


Prijs:

€65.00


We zetten in op de eerste opvang van de gekwetste in een outdoor setting.

Een evacuatie is mogelijk, het inroepen van gespecialiseerde hulp is mogelijk maar we moeten de gekwetste op een zo veilig mogelijke manier de eerste zorgen toedienen en klaarmaken voor transport.

 


Start

14/05/2017, om +- 10u00

einde

om 18u00

personen

min. 5 - max. 15

niveau

locatie

Bushcraftcafé @ De Brink, Herentals

Totale duur

1 dagen

Deel I (10:00-12:30): EHBO voor de verre reiziger

Je kan je na het volgen van deze cursus grotendeels behelpen op reis.

Ook als een arts niet meteen beschikbaar is kan je de meeste medische noodgevallen zelfstandig opvangen of kan je op z’n minst de alarmsignalen oppikken zodat je tijdig gespecialiseerde medische hulp kan opzoeken of de procedure tot repatriëring in gang kan zetten. 

Zelfredzaamheid troef in deze cursus. Uiteraard leren we je de basisbeginselen van de eerste hulp maar we gaan ditmaal net iets verder dan de gewone cursus.

De focus ligt niet alleen op de eerste cruciale momenten vlak na het oplopen van een letsel maar we leggen ook uit hoe het nadien verder moet. 

We geven je ook een beetje uitleg over de verschillende ziektes waarmee je als reiziger kan geconfronteerd worden en proberen je een paar richtlijnen mee te geven zodat je jezelf en je naasten tijdig kan behandelen en een “worst case scenario” kan vermeden worden.

Deel II (13:30-18:00-: Outdoor EHBO

ABC (Airway, breathing, circulation): Beknopte uitleg omtrent reanimatie en de strikte essentie van de eerste hulp.

Wetgeving: Wat mag en wat mag niet? Waar en onder welke omstandigheden mag ik de aangeleerde medische technieken toepassen?

Wondzorg: We leren over de verschillende soorten wonden en hoe we ze kunnen behandelen. We leren een wonde ontsmetten en hechten en kunnen aan de situatie aangepaste verbandmiddelen aanbrengen. 

Reisapotheek en automedicatie: Wat neem je best mee in je reisapotheek en hoe gebruik je geneesmiddelen op een veilige manier?

Diarree: Wat te doen als je diarree krijgt. Hoe (re)hydrateer ik mezelf? Wat is ORS? Wanneer roep ik gespecialiseerde medische hulp in? We geven ook wat korte uitleg omtrent waterhygiëne. 

Koorts: Wat te doen bij koorts? Wanneer roep ik gespecialiseerde medische hulp in? Wat met koorts in de tropen?

Muggen, parasieten en wormen: Hoe bescherm ik mezelf tegen ongedierte? We geven een woordje uitleg over het kiezen van gepaste preventie. Wat doen we om besmetting tegen te gaan? We geven ook wat uitleg omtrent de vaccins?

Buitenlandse medische hulp: Welke eisen mag ik aan buitenlandse medische hulp stellen? Hoe herken ik een “betrouwbare” medische hulpverlening. Hoe gaat een repatriëring in zijn werk?

Tenslotte hebben we het ook eens over voetverzorging.

Kleine kwetsuren lossen we zelf op maar we zullen in deze cursus vooral leren attent te zijn voor de “alarmbellen” die ons ertoe zullen aanzetten om de juiste gespecialiseerde medische hulp in te schakelen. De toepassing in de praktijk van wat je aangeleerd werd maakt je rustiger en zelfverzekerder in de aanpak van een urgentie.

• ABC (Airway, Breathing, Circulation): Zeg maar de eerste benadering van de noodsituatie. We leren de situatie in te schatten, passen de eerste levensreddende maatregel toe en leren hoe we op een correcte gestructureerde manier hulp kunnen inroepen. We gaan met praktische voorbeelden aan de slag om de “do’s” en “dont’s” van de eerste hulp te demonstreren.

• EHBO-kit: We stellen een standaard first-aid kit voor en gaan na wat er zoal in te vinden is en waar het voor gebruikt kan worden.

• Wondzorg: We leren hoe we een levensbedreigende bloeding kunnen stelpen.

• Breuken, letsels aan de gewrichten en aan de spieren: Hoe te reageren? Het spalken van een lidmaat en aandacht voor aangepaste pijnstilling.

• Hypo- en hyperthermie: We leren de tekenen van onderkoeling en hitteslag herkennen en leren passend te reageren op de alarmsymptomen. 

• Evacuatie: Een woordje uitleg over het toepassen van een gepaste evacuatie met oog voor iedereens veiligheid, stabilisatie van de toestand van de patiënt, pijnstilling, observatie, …

ZEKER NODIG:

Pen, papier, lunch en drinkfles, snack. Buitenkledij en regenkledij.

Deze activiteit maakt deel uit van onze mini-happening Buscraftcafe.be.  Je kan die dag deelnemen aan een verschillende workshops rond trekking, ehbo en outdoor koken. 
Ook voor je kids voorzien we gratis animatie.

Ga naar www.bushcraftcafe.be voor een volledig programma overzicht.Vergeet zeker niet deze

Producten

alle producten

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


SelectedPARTNERS